Kako mogu dezinfikovati radne površine i elektronske uređaje?

Važno je svakodnevno čišćenje i dezinfekcija radnog prostora, naročito ako se deli sa drugim osobama, kako bi uklonili mikrobe, bakterije i viruse koji su se možda nataložili na površinama i predmetima. Takođe moramo dezinfikovati elektronske uređaje koje najčešće diramo kao što su tableti, računari, mobilni telefoni itd.

Čak i ako ne delite radni prostor sa drugim osobama, preporučuje se rutinsko čišćenje i dezinfekcija elektronskih uređaja, koji su jedno od ključnih mesta u domu.

Vodič za čišćenje i dezinfekciju radnog prostora i elektronskih uređaja

Za čišćenje i dezinfekciju radnog prostora, preporučuje se upotreba tkanina ili krpa od mikrovlakana, izbegavajući oštre sunđere koji mogu izgrebati površine, kao i upotreba neabrazivnih dezinfekcijskih sredstava, odnosno bez izbeljivača.

Pre čišćenja, isključite i iskopčajte uređaje iz struje, izvadite baterije i pričekajte koji minut da se ohlade. Ako imate nekih pitanja u vezi sa čišćenjem pojedinih uređaja, možete pogledati uputstva proizvođača.

Sada prelazimo na objašnjenje o tome kako dezinfikovati površine, predmete i uređaje u radnom prostoru:

 • Radni sto: očistite sto vlažnom krpom i dezinfekcionim sredstvom kao što je Sanytol Univerzalno sredstvo za čišćenje i dezinfekciju. Poprskajte direktno na površinu sa udaljenosti od 20 cm i prebrišite čistom i vlažnom krpom.
 • Mobilni telefon ili tablet: Da li ste znali da se na pametnom telefonu može skupiti više bakterija nego na dasci za WC? Stoga je svakodnevna dezinfekcija vlažnom krpom i sredstvom za čišćenje i dezinfekciju od izuzetne važnosti. Poprskajte na čistu, malo navlaženu krpu, ali nikad direktno na uređaje. Možete koristiti dezinfekcione maramice kao Sanytol Univerzalne maramice za čišćenje i dezinfekciju.
  Pazite da tečnosti ne dođu u kontakt sa otvorima kao što su ulazi za slušalice, punjač ili zvučnik. Za kameru na mobilnom telefonu najbolje je koristiti posebnu krpu od mikrovlakana za čišćenje objektiva, a za navlaku mobilnog telefona ili tableta višenamenske maramice ili vodu i sapun.
  Kao preventivna mera, izbegavajte nositi mobilni telefon ili tablet u kupatilo, operite ruke pre upotrebe ili koristite glasovne poruke da biste izbegli stalno dodirivanje ekrana.
 • Računar: Morate očistiti i dezinfikovati mesta koja često dirate, kao što je dugme za uključivanje. Budite oprezni sa priključcima kao USB.
  • Tastatura: očistite razmake među tipkama četkicom za zube koju ste prethodno umočili u dezinfekciono sredstvo. Za površine, preporučujemo da prebrišete tastaturu vlažnom krpom ili univerzalnom maramicom za čišćenje i dezinfekciju.
  • Miš: Potrebno je insistirati na delovima u kontaktu sa prstima i rukama. Ako koristite podlogu za miša, poželjno je prebrisati podlogu dezinfekcionim sredstvom.
  • Ekran: očistite spoljni deo, ivice i tipke. Što se tiče ekrana, možete ga prebrisati suvom krpom i posebnim sredstvom za tu površinu.
 • Slušalice: Ako slušate muziku preko slušalica dok radite, važno je da i njih dezinfikujete. Koristite krpu od mikrovlakana i dezinfekciono sredstvo. Ako se radi o ušnim slušalicama, očistite ih samo spolja, a četkicom za zube odstranite prljavštinu koja se skuplja oko otvora.
 • USB priključci (memorijski dodaci itd.) i punjači: obrišite ih vlažnom krpom bez doticanja metalnog dela.
 • Narukvice za praćenje aktivnosti i pametni satovi: Ako su vodootporni, možete ih očistiti vodom i sapunom.

Isto tako, kao preventivnu meru, upamtite da nakon čišćenja i dezinfekcije radnog prostora i mobilnih uređaja, treba oprati ruke vodom i sapunom ili hidroalkoholnim gelom za dezinfekciju.