Zašto dezinfekcija?

Zašto dezinfekcija?

Jednostavno da bi se uklonili mikroorganizmi koji mogu ugroziti zdravlje. Nalaze se na našim rukama, na površinama i na prljavom vešu. 

Bakterije se u domaćinstvu razmnožavaju vrtoglavom brzinom: jedna bakterijska ćelija stvori koloniju od jedne milijarde bakterija za manje od 24 sata!

Disinfect
Cleaning

Ulaganje u zdravlje

Mikrobi mogu da se prenose bez našeg znanja. Mnoge se infekcije šire posrednim dodirom kad se mikrobi prenose preko ruku sa zaraženog predmeta (kvake, telefona, daljinskog upravljača, daske za sečenje itd.) na naše telo. 

Zato što rukama diramo mnoge površine tokom dana, ruke su primarni izvor za prenos mikroba u nos, usta, oči ili na druge površine preko kojih će se mikrobi preneti na druge osobe.

Da bi se zaštitili od ovih opasnosti, preko su potrebne dobre higijenske navike i upotreba prikladnih sredstava za čišćenje i dezinfekciju, budući da se uobičajnim čišćenjem neće omogućiti njihovo potpuno eliminisanje.

U kojim slučajevima se povećava rizik?

Svako se može zaraziti, ali pojedine osobe podležu većem riziku od ostalih.

Bebe i mala deca

Prilikom rođenja, imunološki sistem beba još nije razvijen, što ga čini naročito osetljivim na infekcije. Imunizacija započinje veoma brzo (za manje od 48 sati nakon rođenja), ali sporo napreduje. Prema tome, bebe nisu zaštićene od mikroba. 

Kako rastu, radoznalost će takođe podstaći bebe da se odvaže na otkrivanje svoje okoline: žele sve da vide, dodirnu, pomirišu i probaju. Neće prezati od valjanja po tepihu u dnevnoj sobi ili lizanja kuhinjskog poda koji vrvi od mikroba! Bebina radoznalost i nedostatak osećaja „gadljivosti“ predstavlja još veću opasnost od zaraze.

Upravo zato bebe i mala deca su izložena opasnosti ako higijena u njihovom okruženju nije zadovoljavajuća. Čišćenje ne treba postati opsesija, ali određena pravila čistoće su neophodna. Otkrijte sva naša uputstva i savete za zdravo okruženje bebe.

Child
Pregnant

Trudnice

U ranoj trudnoći, imuni sistem je oslabljen da bi se sprečilo da telo odbaci zametak. Istovremeno, uz svoje vlastite potrebe, telo mora zadovoljiti i potrebe ploda da bi mu osiguralo ispravan razvoj, čime se buduća majka izlaže značajnom naporu. 

Zbog toga se trudnice, čak i kad su odličnog zdravlja, moraju paziti da se zaštite od zaraze bolestima koje bi mogle negativno uticati na razvoj ploda.

Primerena lična higijena i ishrana će im omogućiti mirno suočavanje s tim razdobljem.

Starije osobe i/ili bolesnici

Sa vremenom se smanjuje efikasnost našeg imunog sistema. Ljudsko telo proizvodi manje belih krvnih zrnaca, a to smanjuje zaštitu od bolesti. Ovime se objašnjava zašto su starije osobe osetljivije. Bolesne osobe takođe su podložnije određenim mikrobima. A to još je više izraženo ako su posredi hronične ili teške bolesti poput šećerne bolesti, plućnih bolesti, kardiovaskularnih poremećaja, raka itd. 

Prema tome, moramo paziti da ih ne zarazimo ako smo bolesni i da im pomognemo, po potrebi, u održavanju čistog okruženja.

Elderly and sick people
Pets

Kućni ljubimci

Kućni ljubimci (mačke, psi, morska prasad itd.) sastavni su deo našeg svakodnevnog života. Žive u našim domovima i ponekad spavaju u našim krevetima. 

Međutim, kućni ljubimci mogu da budu prenosioci brojnih patogena i alergena koji ljudima mogu izazvati blaže ili teže bolesti. Zbog toga, prisutnost životinje u vašem domu nalaže osnovne mere higijene koje treba primeniti na samoj životinji, na osobama oko nje i na mestima na kojima boravi.

Pronađite svoj proizvod