Kako očistiti i dezinficirati kadu?

Kupatilo je jedna od prostorija sa najviše mikroba u kući i ovom mestu treba posvetiti posebnu pažnju tokom čišćenja i dezinfekcije.

Kupatilo je savršeno mesto za razvijanje određene vrste gljivica i bakterija koje mogu predstavljati problem za ljudsko zdravlje, kao što su bakterije stafilokoka, respiratorni virusi i gljivice. Razlog tome je povećan nivo vlage i temperatura koja se obično postiže u ovoj prostoriji, a na tom mestu postoje i ostaci organskih materija. Ostali mikroorganizmi koji rastu u vlažnom prostoru, kao što je Legionella ili Pseudomonas, češće se razvijaju u kupatilu nego u suvim delovima kuće, a mnogi od tih organizama prenose se direktnim kontaktom preko ruku.

U kadama se obično stvara biofilm, koji je veoma čest oko slavina, odvoda, na fugnama između pločica, čak i u čašama za četkice za zube. Ovaj sloj čine bakterije koje se međusobno povezuju i stvaraju lepljivu zaštitnu matricu.

Važno je ukloniti biofilm, koji je čest u kadama, a za to su potrebna sledeća dva koraka:

  1. Izribajte kadu sunđerom.
  2. Dezinfikujte i uklonite ostatke Sanytol Univerzalnim sredstvom za čišćenje i dezinfekciju kupatila. Prednost ovog proizvoda je u njegovoj formuli koja istovremeno čisti i dezinfikuje, uništavajući 99,9% mikroba.

Ovo dezinfekciono sredstvo osiguraće ispravnu eliminaciju bakterija i gljivica koje pogoduju stvaranju buđi, a bez problema skinuće i kamenac. Silikonske fugne oko kade i fugne na pločicama treba temeljno očistiti da bi dezinfekcija bila efikasnija.

Za prevenciju svih mogućih zaraza, preporučuje se čišćenje kade Sanytol sredstvom svaka dva do tri dana, a može i češće ako u domaćinstvu žive starije osobe ili deca.