Zašto noge mogu imati neprijatan miris?

Mnogi ljudi imaju problem neprijatnog mirisa stopala, koji je u brojnim slučajevima teško rešiti.

Ovde ćemo objasniti zašto noge mogu imati neprijatan miris i kako što pre rešiti taj problem.

Kao prvo, trebali bi da znate da postoji više od 250 000 znojnih žlezda na našim stopalima te samim tim nije neobično da ponekad imaju neprijatan miris.

Neprijatan miris nogu nastaje zbog prisustva i aktivnosti bakterija i gljivica. Bakterije na površini kože rastvaraju znoj i hrane se mrtvim ćelijama i masnoćama na koži te se kroz taj metabolički proces stvara neprijatan miris stopala.

Neprijatan miris pojačava se kod prekomernog znojenja, ali to nije uvek zbog nedostatka higijene, iako posebna nega prilikom pranja stopala može pomoći da se lakše kontroliše.

Razlozi prekomernog znojenja su sledeći:

  • Gljivične i bakterijske infekcije stopala. To je jedan od razloga neprijatnog mirisa nogu koji treba najviše uzeti u obzir. U tom slučaju, važno je tretirati infekciju što je pre moguće.
  • Hormonski uzroci. Pojavljuju se naročito u adolescenciji i tokom puberteta, iako mogu nastati u bilo kom dobu. Stalne promene u našem telu stvaraju otpadne materije koje telo izbacuje radom znojnih žlezda, a to može prouzrokovati neprijatan miris.
  • Stres i napetost. Poremećaji raspoloženja dovode do hormonskih izlučivanja koja podstiču žlezde na lučenje znoja i time pojačavaju znojenje.
  • Ishrana. Postoje namirnice koje raspadanjem stvaraju molekule neprijatnog mirisa koji se izbacuje znojenjem i koji pojačavaju neprijatan miris. U tu vrstu hrane spadaju začinske biljke, kafa, začini, crni i beli luk.
  • Upotreba neprikladne obuće. Mnoge vrste obuće nisu prikladne za znojenje stopala zbog sintetičkog materijala.

Saveti za suzbijanje neprijatnog mirisa:

  1. Svaki dan perite noge i dobro ih osušite.
  2. Svaki dan menjajte čarape, ako treba i više puta dnevno ako dolazi do povećanog znojenja.
  3. Koristite prašak za sušenje obuće za prevenciju prekomerne vlage.
  4. Dezinfikujte obuću da uklonite bakterije koje se tamo nakupljaju i stvaraju dugotrajan neprijatan miris ako se ne iskorene.

Neophodna je upotreba prikladnih proizvoda sa obzirom na to da većina proizvoda uglavnom samo prikriva neprijatan miris, a ne uklanja bakterije koje ga izazivaju pa se neprijatan miris zadržava i vraća odmah nakon pranja. Da biste uklonili uzrok ovom problemu, preporučuje se da koristite Sanytol Sredstvo za dezinfekciju veša u svakom pranju. Dodavanjem ovog sredstva u odeljak za omekšivač veša uništava se do 99,9% svih mikroba prisutnih u odeći.

Sanytol ne sadrži izbeljivač i ne oštećuje odeću. Ne samo da će ukloniti uzrok neprijatnog mirisa, nego će i ostaviti prijatan miris svežine i čistoće na vašem vešu.

Počnite ga redovno koristiti u pranju, pa ćete brzo uvideti kako neprijatni mirisi nestaju iz vaše odeće u svakom pranju.