Da li ispravno perem veš?

Pranje veša nije teško, iako nam se na početku može činiti. Takođe bismo mogli posumnjati da možda ne peremo veš ispravno ako nam odeća ne izgleda onoliko čisto koliko bismo to želeli ili i dalje zadržava neprijatan miris.

Pranje veša zahteva određene korake koje treba preduzeti ako želimo biti sigurni da nam je odeća besprekorna. Preporučujemo sledeće korake:

Koraci za ispravno pranje veša:

  1. Odvojite beli veš od šarenog. Šarena odeća može da pusti boju koja oštećuje beli veš ili mu može promeniti boju. Najbolji način za izbegavanje tog problema je razvrstavanje odeće. Možete koristiti specijalan deterdžent koji čuva postojanost boja i pere pri niskim temperaturama.
  2. Pažljivo pročitajte uputstva za pranje na vašoj odeći. Mnogi odevni predmeti ne zahtevaju posebno pranje, ali ipak, za neke odevne predmete je potrebno hemijsko čišćenje ili ne mogu podneti visoke temperature i duge cikluse pranja. Osetljivu odeću perite odvojeno, specijalnim deterdžentom, u hladnoj vodi i sa kraćim programom bez centrifugiranja.
  3. Ako je odeća koju nameravate prati uflekana, potrebno je mrlje prethodno tretirati odstranjivačem mrlja ili direktno primeniti deterdžent na mrlju i trljati.
  4. Nemojte skroz napuniti bubanj mašine, tako da veš ima dovoljno mesta i ne stvara se trenje, a pranje je delotvornije.
  5. Ispravno dozirajte deterdžent. Takođe je važno da ne koristite previše deterdženta i da dodate tačnu količinu. Mnogi određuju količinu deterdženta koja je potrebna u zavisnosti od količine veša, mereći čepom na ambalaži sredstva za pranje.
  6. Izaberite najprikladniji program pranja. Možete da koristite kraće ili duže cikluse, u zavisnosti od toga koliko je prljava odeća. Ako odeća nije jako prljava, ili ako je odeća intenzivnih ili tamnih boja, može se prati u hladnoj vodi (30 ºC). Preporučujemo jače centrifugiranje težih komada veša poput peškira, ali ne i osetljivih tkanina.
  7. Za garanciju higijene, naročito ako perete u hladnoj vodi, preporučujemo da koristite specijalno sredstvo za dezinfekciju peškira, posteljine, donjeg veša ili odeću neprijatnog mirisa. Možete da koristite Sanytol Sredstvo za dezinfekciju veša sa mirisom belog cveća i da ga dodate u odeljak za omekšivač. Ovo moćno dezinfekciono sredstvo će vam pomoći da uklonite do 99,9% mikroba na odeći i na taj način da okončate problem neprijatnih mirisa. Bolje je da ne stavljate omekšivač da bi dezinfekcija bila što efikasnija. Isto tako ćete primetiti prijatan i svež miris koji ostaje na vašoj odeći.
  8. Na kraju ciklusa pranja, izvadite veš i što pre ga raširite. Bilo bi poželjno da širite veš napolju na suncu (u tom slučaju, treba okrenuti tamnu odeću na unutrašnju stranu). Ako to nije moguće i veš se mora sušiti u zatvorenom prostoru, veoma je važno da se dovoljno raširi svaki komad odeće, na prozračnom mestu, da bi se skroz osušio i da bi se odstranila sva vlaga.
  9. Kad je veš skroz suv, ostavite ga na mestu koje je zaštićeno od neprijatnih mirisa ili vlage.

Ovim jednostavnim koracima i uz dodatak Sanytol Sredstvo za dezinfekciju veša, pranje veša postaće mnogo lakše.