Kako se peru peškiri?

Kad se uključuje mašina za pranje veša, osim odeće, treba se setiti i posteljine, kuhinjskih krpa i drugog tekstila u domaćinstvu, a naročito peškira.

Mada neki misle da nije potrebno često prati peškire, jer ih ionako koristimo na upravo opranom telu tako da se peškiri ne prljaju, ali to je daleko od istine. Osim prljavštine same po sebi, na peškirima se skupljaju mrtve ćelije i telesne izlučevine, koje iako nisu vidljive golim okom ipak ostaju na površini i sadrže brojne bakterije. Problem je u tome da su baš peškiri savršena mesta za njihovo razmnožavanje, jer obuhvataju nekoliko činilaca koji pospešuju njihovo širenje: vlagu i toplotu.

Stoga je važno znati koliko često treba prati peškire i na taj način izbeći probleme koje izazivaju mikrobi, kao što su neprijatni mirisi.

Ne postoji određeno pravilo koje kaže kad treba oprati peškire i sve zavisi od datih uslova.

U nastavku vam ukazujemo u kojim slučajevima treba često prati peškire (svaka dva ili tri dana):

  • Ako ih ne možete raširiti da se dobro osuše.
  • Ako okruženje nije dovoljno prozračno ili se nakuplja vlaga. Ako živite u području sa visokom vlagom u vazduhu.
  • Peškir koji se koristi uz bide treba prati češće od peškira za tuširanje.
  • U slučaju zaraznih bolesti (gljivice, grip, konjuktivitis, kandidijaza itd.), morate imati poseban peškir za obolele i menjati ga najmanje svakog drugog dana.

Sa druge strane, ako peškiri smrde to je znak prisustva bakterija, tako da pranje samo po sebi nije dovoljno. Morate ih dezinfikovati. Za temeljnu dezinfekciju, koristite Sanytol Sredstvo za dezinfekciju veša koje eliminiše 99,9% mikroba, a pritom ostavlja prijatan miris. Dodajte u veš i videćete kako vaši peškiri postaju čisti, dezinfikovani i mirisni. Sanytol Sredstvo za dezinfekciju veša ne sadrži izbeljivač tako da se vaši peškiri neće oštetiti kao što se tkanine ponekad oštećuju izbeljivačem. Povrh toga, ako možete ostaviti peškire da se suše na suncu, dezinfekcija će biti još bolja.

Sledi nekoliko trikova za sprečavanje nastanka neprijatnih mirisa na vašim peškirima i za ograničenje rasta bakterija:

  • Sušite peškire na suncu kad god je to moguće.
  • Nemojte ih ostavljati u korpi za prljav veš ako su još vlažni. Ako ih nećete odmah prati, pobrinite se da su potpuno suvi pre nego što ih stavite u korpu za prljav veš, jer bi mogli da poprime još neprijatniji miris i da ga prenesu na ostali veš.
  • Pobrinite se da mesto na koje ih odlažete bude dovoljno suvo i bez veće vlage.

Imajte na umu da se peškiri moraju prati nekoliko puta nedeljno, pa nemojte zaboraviti da pripremite dovoljno peškira u domaćinstvu kako bi uvek mogli imati na raspolaganju čist i dezinfikovan peškir.

Upamtite da nisu samo peškiri i posteljina žarišta virusa i bakterija. Drugi predmeti koje svakodnevno koristimo mogu se isprljati i prenositi bolesti kao što su kuhinjske krpe, kupatilske prostirke i zavese.